Ne dozvolite da vam inspekcija zatvori radnju, ali pazite i na zdravlje svojih mušterija!

Dragi potrošači ambalaže za pakovanje hrane, na tržištu Srbije su počele da se prodaju plastične posude koje vam mogu naneti više štete nego koristi, a to je i glavni razlog zašto smo odlučili da vam skrenemo pažnju na ovaj problem, za koji smatramo da će tek uzeti maha u periodu koji sledi.

Kako smo već imali prilike da vidimo kako su se neki naši klijenti proveli zbog ovih posuda, rešili smo da ne budemo pasivni i jasno stavimo svima do znanja na šta da obratite posebnu pažnju prilikom nabavke ambalaže za hranu.

Naime, na tržištu su se pojavile PET i polipropilenske posude koje se prodaju pod oznakama koje stvaraju zabunu, te navode na zaključak da je reč o posudama određenih zapremina, međutim, istina je da su sporne posude manjih zapremina. Takođe, ove posude se proizvode od recikliranog materijala i ne poseduju sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti. Sva plastična ambalaža koja se koristi u prehrambenoj industiji mora posedovati sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti, a izostanak ovog sertifikata može da znači i da su prekoračene granične vrednosti olova, žive i drugih štetnih komponenti.

Ako pogledate priloženu fotografiju koju je napravio naš komercijalista dok je obilazio teren, možete primetiti jasnu razliku između naše sertifikovane posude sa desne, i sporne posude sa leve strane.

Fantomske VTH posude za hranu

Posuda sa leve strane koja nosi oznaku VTH 750 izrađena je od recikliranog materijala, a odgovara zapremini od 500 mililitara. VTH ambalaža je samo jedan primer. Pored ove posude tržište su preplavile i polipropilenske posude koje su veoma lošeg kvaliteta, koje kada se zatvore ne dihtuju dobro, zbog čega sadržaj prilikom transporta često počne da curi iz posude. Distributer ove ambalaže prodaje i PET posude čiji su zidovi toliko istanjeni da posuda ima karakteristike plastične kese, a prevare se vrše na taj način što se kupcima pre kupovine pokazuju uzorci posuda iz našeg asortimana.

Ukoliko ste kojim slučajem kupili ove posude i trenutno se nalaze u vašem lokalu, radnji ili prodavnici, naš savet je da ih odmah otpišete i sklonite iz objekta, kako ne biste bili izloženi riziku da i vi dobijete kaznu od santarne inspekcije, ali i kako ne biste rušili imidž sopstvene firme.

Stavite se samo u ulogu vaše mušterije kojoj stiže kuvano jelo koje je procurelo iz posude i koju ne možete da držite kako treba, a da se posuda ne izdeformiše. Nije baš impresivno, za ne?

Kako se ove posude mogu odraziti na zdravlje vaših mušterija ovoga puta nećemo komentarisati, ali ćemo vam još jednom skrenuti pažnju da prilikom poručivanja ambalaže za hranu obavezno tražite i sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti, koji je prodavac dužan da priloži, i kako bi se otklonila svaka sumnja.

Kako vam ne bi bili podmetani lažni sertifikati, ono što treba da znate o sertifikatima je sledeće:

 • Sertifikati se izdaju za svaku posudu posebno, tj. šifre sa sertifika i šifre sa posuda moraju da se poklope;
 • Sertifikat ne sme da bude stariji od 6 meseci;
 • Sertifikat mogu da izdaju samo laboratorije koje su licencirane, a to su:
  • Anahem;
  • Batut;
  • Gradski zavod za javno zdravlje.

Za kraj evo jedne fotografije gde se može videti kako su nasamareni prodavci prinuđeni da pakuju hranu sa VTH posudama, a da budu sigurni da se sadržaj neće prosuti.

VTH ambalaža VTH posude

4 replies
 1. Jeton
  Jeton says:

  Postovani,
  Hvala na vasem obavestenju o zloupotrebi u ime kvaliteta ambalaze.
  Imajuci u vidu da zeljimo pokrenuti proizvodnju sutljasa i raznih pudinga gramaze od 150-200 ml da li imate na vasem asortimanu ambalazu koja zadovoljava propise i ujedno nas interesuje posto je ambalaza jednokratna da ima i kasiku ili ugradjenu na poklopcu ili samo kasika koja se ubaci i zmedju al.folije i nadskocnog poklopca.
  Ako posedujete napominjenu ambalazu posaljite nam cenu.
  Unapred zahvalan,
  Jeton

  Одговори
 2. Centar
  Centar says:

  Da li ove posude mogu da idu u mikrotalasnu pecnicu, odnosno da li se hrana moze zamrznuti i kada se poruci odmrznuti u mikrotalasnoj zajedno sa kutijom?

  Одговори
  • Danijel
   Danijel says:

   Poštovani, ako mislite na VTH posude, mi ih ne prodajemo niti Vama savetujemo da ih kupujete jer nemaju sertifikat o zdravstvenoj isravnosti. Takođe se ne mogu koristiti u mikrotalasnoj, jer su izrađene od vrlo tanke PET plastike. Ako su Vam potrebne posude koje mogu da idu u mikrotalasnu onda pogledajte neke od posuda iz našeg asortimana polipropilenskih posuda, koje možete pronaći ovde.

   Одговори

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *