Pametna ambalaža koja zna kada je hrani istekao rok trajanja

Ne tako davno, pre šest godina, stručnjaci sa Univerziteta Strathclyde iz Škotske došli su na ideju da razviju ambalažu koja može da prepozna i alarmira korisnika ukoliko je započeo proces kvarenja hrane.

strucnjaci razvijaju ambalazu koja prepoznaje pokvarenu hranuNa ovu ideju se došlo zbog više razloga, a ako ste pomislili da je glavni razlog taj kako korisnici prehrambenih proizvoda ne bi kupovali i konzumirali pokvarenu hranu, odmah ću vas razuveriti, jer postoji jedan mnogo bitniji razlog.

Naime, sprečavanje konzumacije pokvarene hrane jeste jedan od razloga, ali najbitniji razlog je taj što su sa različitih strana stigla poražavajuća istraživanja koja govore o time da se svakodnevno bacaju velike količine ispravne hrane. Iako zakon propisuje da sva prehrambena roba mora imati jasno istaknut datum kada ističe rok za upotrebu, taj podatak se u realnosti ne može uzeti u obzir sa stopostotnom sigurnošću. Uslovi u kojima se hrana skladišti, distribuira i izlaže u prodavnicama najčešće diktira i tempo, odnosno period nakon kojeg će doći do započinjana procesa kvarenja, a kako istraživanja govore, najveće količine hrane su čak i nakon isteka roka upotrebe bezbedne za konzumaciju, ali se ona ipak mora povući iz prodaje.

Prema nekim procenama samo u Velikoj Britaniji se godišnje baci više od 8 miliona tona hrane, od koje se većina u trenutku bacanja mogla bezbedno konzumirati.

Najveća prepreka upotrebe ove pametne ambalaže je njena cena, tj. cena indikatora koji detektuje stadium kvarljivosti prehrambenih proizvoda, zbog čega su stručnjaci sa Univerziteta Strathclyde započeli razvoj novog tipa plastike od koje će se izrađivati ambalaža za hranu, koja će imati ugrađene indikatore, i koja će cenovno moći da pa parira ambalaži koja se tradicionalno koristi u industriji pakovanja hrane.

Nakon Univerziteta Strathclyde, Tehnološki institut u Masačusetsu (MIT), se pridružio ovom idejnom konceptu i započeo je razvoj idikatora koji mogu da detektuju pokvareno meso.

Na nama je sada ostalo samo da čekamo i vidimo kada će se ove nove tehnologije pojaviti u komercijalnoj upotrebi, a do tada ćemo morati da se strpimo i uzdamo u sopstvena čula, kako bismo prepoznali pokvarenu hranu.

Bonus savet: Kako da saznate da li je jaje sveže pre nego što ga skuvate ili razlupate?

Sipajte u jednu čašu hladnu vodu i ubacite jaje.

  1. kako-prepoznati-pokvarena-jajaAko je jaje kompletno potonulo i stoji na boku, znajte da je to jaje veoma sveže i najbolje je za upotrebu.
  2. Ako je jaje potonulo, ali se jedan od čeonih krajeva izdigao, to jaje nije najsvežije, ali je sasvim uredu ako želite da ga odmah konzumirate, međutim ne preporučuje se za upotrebu u izradi kolača, salata i druge hrane, koja namenski treba da odstoji par dana, nakon što je jelo pripremljeno.
  3. Ako je jaje isplivalo na površinu, budite sigurni da to jaje nije dobro za konzumaciju, ali se zato mnogo dobro može iskoristiti za iskazvainje protesta 🙂
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *