Edukujte svoje zaposlene da posao obavljaju profesionalnije. Evo šta je potrebno da uradite!

Ovaj tekst pre svega pišem da bi ga videli direktori nabavki, poslovođe i šefovi u prehramnenim radnjama, prodavnicama, fast foodovima i drugim uslužnim objektima. Razlog zašto ovog puta želim da Vam se obratim je taj što smo u znatnom broju slučajeva, kako ja tako i moje kolege, konzumirajući razne pehrambene proizvode primetili da se ambalaža ne koristi po uputstvima i tehničkim specifikacijama.

Nemojte pogrešno da me shvatite, ne želim da Vas kinjim, naprotiv, želim da Vam dam savet kako da poboljšate performanse biznisa.

Izostanak pravilne upotrebe ambalaže nije dobar po prodaju prehrambenih proizvoda i može prouzrokovati mnoge negativne posledice, na koje se ne bih mnogo osvrtao, ali ću samo pomenuti dve stvari:

Zbog neracionalnog korišćenja ambalaže izlažete se direktnim finansijskim gubicima.

Na primer, ako Vam klijent traži 300 grama suhomesnatog nemojte ga pakovati u posudu od 500 grama, koristite onu od 375 grama.
Ili, ako Vam klijent traži 500 grama sira, nemojte ga pakovati u PP ambalažu, već u PET posudu zapremine 500 grama. PP sačuvajte za vruću hranu, a na taj način ćete izvršiti i optimizaciju upotrebe ambalaže.

Zbog nepravilnog korišćenja ambalaže izgradićete negativan publicitet.

Na primer, ako vruću hranu tek sklonjenu sa termičke obrade ubacite u PET posudu napravili ste katastrofalnu grešku. Prvo što će se desiti je to da će se posuda izdeformisati, što dalje može prouzrokovati da se posuda otvori a sadržaj prospe. Ovakav scenario svakako nije dobar po reputaciju biznisa. Razmislite, da se Vama desi ovako nešto da li biste opet kupili istu stvar kod istog trgovca?

Zašto se ovakve stvari dešavaju?

Nakon kraktog sastanka i brainstorminga na kom su prisustvovali svi naši komercijalisti i menadžment kompanije shvatili smo da problem najverovatnije leži u kanalu komunkacije kroz koji instrukcije od naših komercijalista treba da dođu do Vaših zaposlenih.

Da bi instrukcije za upotrebu ambalaže od naših komercijalista stigle do Vaših zaposlenih, poslovođe i direktori nabavki moraju da preuzmu odgovornost i proslede im te informacije. Najbitnije stvari koje zaposleni u prodaji i na pakovanju hrane treba da znaju je to da prepoznaju PET i PP posude, kao i to da u PET posude ne pakuju vruću hranu, a u PP hladnu. PET ambalaža trpi temberature do 60 stepeni i pogodna je za pakovanje mlakih gotovih jela, ali ne i vrućih. Za vruću hranu predviđene su polipropilenske (PP) posude koje trpe do 120 stepeni celzjusa. U nastavku ovog teksta date su kratke instrukcije za pravilnu primenu ambalaže za hranu.

PET ambalaža – koristi se za hladna gotova jela, za kolače, sitan sir, kajmak, salate…
PP ambalaža – koristi se za kuvana jela, toplu hranu, kao i za jela koja će se podgrejavati u mikrotalasnoj pećnici
OPS ambalaža – koristi se za pakovanje torti i kolača i odlično trpi zamrzavanje
Aluminijumska ambalaža – koristi se za roštilj, pečenje, lazanje, kuvana jela, a aluminijumski ovali se koriste za posluzenje i serviranje većih količina pečenja, roštilja, salata…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *