Praktičan vodič za izbor čaša za jednokratnu upotrebu – za menadžere u ugostiteljstvu i sve one koji to žele da postanu

Uzbudljiva igra odabira pravih čaša za jednokratnu upotrebu nije rezervisana samo za iskusne menadžere u ugostiteljstvu, naprotiv, svi ste pozvani! U ovom vodiču istražićemo sve aspekte ovog problema, pružajući korisne savete i otkrivajući zanimljive činjenice o različitim vrstama čaša. Bez suvišnih formalnosti, pripremite se za uživanje u pravoj avanturi kroz svet čaša za jednokratnu upotrebu!

Podela

Čaše za jednokratnu upotrebu mogu se kategorizovati na različite načine, ali podela po materijalu od kojeg su napravljene često se smatra najkompetentnijom, jer omogućava svakome da razume i prepozna karakteristike čaša. Na primer, materijal od kojeg su napravljene čaše direktno utiče na to da li će biti pogodne za tople ili hladne napitke, koliko dugo će zadržati temperaturu pića i koliko su izdržljive i praktične za upotrebu u određenim okolnostima. Stoga je kategorizacija po materijalu često najpraktičnija i najjednostavnija opcija za korisnike u industriji ugostiteljstva i srodnim sektorima.

Suva podela obuhvata tri osnovna materijala: karton, stiropor i plastiku.

čaše za jednokratnu upotrebu

Namena

U skladu sa specifičnim potrebama i zahtevima različitih sektora u industriji prehrane u upotrebi su i različite vrste čaša za jednokratnu upotrebu. Evo kako se svaka vrsta čaše koristi u različitim sektorima:

 • Restorani i kafići
  Kartonske čaše često su izbor za posluživanje toplih napitaka kao što su kafa, čaj ili topla čokolada. Ovi restorani često koriste stiroporske čaše za tople napitke zbog njihove izolacione sposobnosti, koja održava temperaturu pića duže vreme. Plastične čaše se takođe koriste u kafićima i restoranima i za hladne napitke poput smoothie-ja ili koktela.
 • Distribucija vode
  Firme koje se bave distribucijom po pravilu koriste plastične čaše za jednokratnu upotrebu zapremine 0.2l, jer je taj dizajn i veličina čaše kompatibilna sa aparatima za vodu. 
 • Pivare i festivali
  Na festivalima i događajima, plastične čaše su često izbor za posluživanje piva. Čaše od 0.5l za veliko i 0.33l za malo pivo. Klasične plastične čaše zapremine 0.2l, kao i čaše sa oznakama ART 250, ART 300 i ART 400 su neizostavne prilikom prodaje prirodnih i sodiranih sokova- koka kole, šejkova i frapea. 
 • Hoteli i konferencijski centri
  Kartonske čaše za kafu ili čaj često se koriste u hotelskim sobama ili na konferencijama kao deo ponude pića za goste. Ove čaše su praktične za jednokratnu upotrebu i mogu se lako reciklirati nakon upotrebe.
 • Sport i rekreacija
  Na sportskim terenima i rekreativnim centrima, stiroporske čaše su često izbor za tople napitke, dok se plastične čaše koriste za hladne napitke ili vodu.
 • Vending industrija
  U vending industriji, često se koriste OZ čaše od kartona za posluživanje kafe i toplih napitaka. Ove čaše su praktične za brzu konzumaciju napitaka „u pokretu“ i često se nalaze u aparatima za samouslužnu prodaju kafe i čaja na mnogim lokacijama. Od aerodroma i benzinskih pumpi, pa sve do domova zdravlja, fakulteta i naravno uličnih barova i restorana brze hrane.

Funkcionalnost i bezbednost

Prilagođenost nameni i praktičnost su jop jedan aspek koji je potrebno posebno razmotriti. Uzmite u obzir kakva pića najčešće služite i u kojim situacijama će se koristiti čaše. Za posluživanje toplih napitaka kao što su kafa ili čaj, kartonske ili stiroporske čaše sa izolacionim svojstvima mogu biti idealan izbor. Sa druge strane, plastične i stiroporske čaše mogu biti praktične za hladne napitke poput limunade, šejkova, smutija, alkoholnih i bezalkoholnih pića i koktela.

Jako je bitno da se obrati pažnja na praktičnost upotrebe čaša, uključujući aspekte poput stabilnosti i otpornosti na curenje. Neki modeli čaša imaju poklopce koji blokiraju curenje prilikom nespretnog nošenja ili tokom vožnje. Na primer, OZ čaše imaju poklopac sa rupom koja omogućava ispijanje toplih napitaka, dok plastične ART čaše od 250, 300 i 400 ml dolaze sa poklopcem posebno dizajniranim da drži slamčicu, a to ih čini praktičnim za različite koktele i šejkove. Naravno, za ove čaše postoje i poklopci bez rupe, što daje dodatnu sigurnost. Poklopci igraju i jako važnu ulogu u pogledu sprečavanja kontaminacije pića, jer je rizik od upadanja prašine, mušica i drugih insekata i nečistoća svedena na minimum. 

Ako se osvrnemo na funkciju bezbednog nošenja više toplih napitaka, treba znati da za tu namenu postoje i specijalno dizajnirani kartonski nosači za 2 i 4 kartonske čaše.

Pored svega navedenog, razmislite i o tome kolika zapremina čaše vam je potrebna u skladu sa veličinom pića koje služite i zahtevima vaših gostiju. Savet je da uvek odaberite čaše različitih zapremina kako biste mogli da zadovoljite različite potrebe.

Ekonomski aspekt

Napravite balans između kvaliteta, funkcionalnosti, cene i kompatibilnosti čaša sa vašim poslovanjem kako biste pronašli najbolje rešenje. Ako bismo pokušali da napravimo neko osnovno upoređivanje čaša od plastike, stiropora i kartona po ceni, onda bi najlogičnije bilo da se upoređuju cene čaša istih ili bar približnih zapremina. Uzimajući u obzir trenutne cene u maloprodaji možemo doneti zaključak da su plastične čaše najjeftinije, za njima idu čaše od stiropora, dok su kartonske OZ čaše za vending nešto skuplje.

I eto nas na kraju ovog uzbudljivog putovanja kroz svet čaša za jednokratnu upotrebu! Nadam se da vam je ovaj vodič pružio korisne informacije i inspiraciju za izbor pravih čaša za vaše poslovanje ili događaje. U svetu gde se izbor čaše može činiti kao ozbiljan zadatak, ne zaboravite da je bitno i malo humora. Dakle, prilikom sledećeg izbora čaša, zapitajte se: „Da li ova čaša ima onaj šarm koji će oduševiti i najzahtevnije goste?“ Ako je odgovor „Da“, onda ste na pravom putu ka uspehu. U međuvremenu, budite kreativni, eksperimentišite sa različitim vrstama čaša i ne zaboravite da se dobro zabavite – jer, na kraju krajeva, to je ono što pravi sve razlike u ugostiteljstvu. Živeli i neka čaše budu uvek pune!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *