Zašto plastične čaše za kafu nisu najbolje rešenje?

Istraživajući tržište ambalaže poslednjih dana uvideo sam da pojedini biznisi imaju potrebe za plastičnim čašama za kafu, što me je, na kraju krajeva, inspirisalo da napišem nešto i na tu temu.

Ako dobro pogledate ponudu čaša u MOTOSPEED asortimanu videćete da u ponudi ne postoje plastične čaše za kafu, kao ni plastične čaše za druge tople napitke. Zašto je to tako i koja je pozadina ove priče pokušaću da odgonetnem u narednih par pasusa.

Prvi i glavni razlog zašto je to tako je taj što plastika nije dobar izolator toplote, pa samim tim i plastične čaše za kafu i druge tople napitke ne mogu biti prihvatljivo rešenje. Mnogo prihvatljivije i bolje rešenje bi bile kartonske čaše, a još bolje i za samog konzumenta najkvalitetnije rešenje bile bi stiroporske čaše za kafu. Karton je svakako bolji izolator toplote od plastike, dok je stiropor trenutno najbolji izolator toplote koji se može koristiti u industriji jednokratne ambalaže za hranu.

Drugi bitan razlog, koji je, između ostalog, uslovljen prethodno navedenim razlogom, je taj da konzumet kafe za poneti nema dovoljnu lagodnost da drži čašu sa toplim napitkom u ruci onako kako bi zaista i želeo, već mora da je pridržava u gornjoj zoni, gde nema tečnosti i gde je čaša najhladnija. Ovaj momenat kod mnogih ljudi, nakon kratkog vremena, može izazvati nezadovoljstvo, a neretko se može desiti i to da plastična čaša za kafu ispadne iz ruku konzumenta, jer se čaša najčešće pridržava sa dva ili tri prsta. Ovakva situacija ne ide na ruku nikome, ni samom konzumentu, ni prodavcu kafe, a na kraju svega, takva situacija ne ide na ruku ni nama, dobavljačima ambalaže.

Zašto plastične čaše za kafu nisu najbolje rešenje?

Ako gledamo sa aspekta modela prodaje kafe za poneti, možemo primetiti da se prodaja kafe najčešće obavlja u kafićima, pekarama, restoranima brze hrane i drugim ugostiteljskim objektima, a često se mogu videti i samouslužni aparati za kafu u koje je potrebno ubaciti novac ili žetone, a zatim izabrati vrstu kafe uz pomoć tastera na samom aparatu.
Ukoliko nam je cilj da dugoročno osvojimo klijente, to sigurno nećemo uspeti ako im dajemo lošu, jeftiniju i nefunkcionalnu ambalažu, i zato smatram da je u svim navedenim modelima prodaje, osim u modelu prodaje putem samouslužnih aparata, jedini ispravan način za pakovanje kafe i toplih napitaka za poneti u kartonske, ili još bolje, u stiroporske čaše.
Što se tiče čaša za samouslužne aparate, tu postoji momenat tehnološke ograničenosti. Neki aparati mogu koristiti samo jednu vrstu čaša (najčešće plastične), dok su drugi projektovani tako da mogu koristiti različite vrste i veličine čaša. Ukoliko je slučaj da aparat ima mogućnost korišćenja šireg spektra čaša, onda su čaše od kartona definitivno pravi izbor. Stiroporske čaše jesu super, ali one zauzimaju nešto više prostora i zahtevaju češću proveru aparata, dok sa kartosnkim čašama nema takvih problema. Kartonske čaše imaju i dovoljno dobro termoizolaciono svojstvo, zbog čega su najbolji izbor za obe strane, i prodavca, i konzumenta kafe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *