Da, da, da, plastičnu ambalažu iz dostave možete stavljati u mikrotalasnu!

Nisam mogao da ne odreagujem na pisanja nekih medija, jer su tako formulisana kao da im je jedini cilj da naplaše svoje čitaoce.
Naime, prema pisanjima sajtova Žena Blic i NaDlanu, plastična ambalaža je žigosana kao ambalaža koju nikako ne treba stavljati u mikrotalasnu pećnicu.

Autor članka na sajtu nadlanu.com je naveo da plastičnu ambalažu iz dostave nikako ne treba stavljati u mikrotalasnu, dok prema rečima autorke sa portala Žena Blic, plastičnu ambalažu ne treba stavljati u mikrotalasnu.

Da me neko ne bi pogrešno shvatio, ne želim da kažem „Ovo što oni pišu nije tačno“, već želim samo da racionalno postavim stvari. Ima istine u tome što pišu, ali je ostalo nedorečeno.

Kompanija MotoSpeed u svojoj ponudi ima plastične posude (tzv. posude iz dostave), koje se mogu stavljati u mikrotalasnu, a jedna o tih posuda je upravo ova:
Posuda-PET-1750

Reč je o polipropilenskoj posudi za dostavu kuvanih i gotovih jela, koja trpi čak do 120°C, a da ironija bude još veća, na poklopcu piše da može da se stavlja u mikrotalasnu pećnicu.

Polipropilen kao materijal sam po sebi trpi temperaturu do 120°C, pa tako svu polipropilensku ambalažu možete stavljati u mikrotalasnu.

Ako želite da saznate da li je posuda koju držite izrađena od polipropilena, pogledate da li je na dnu posude ugravirana oznaka PP. Ako je oznaka PP prisutna, budite sigurni da u rukama imate polipropilensku posudu.

Ono što korisnici mikrotalasnih pećnica treba da znaju je to da mikrotalasna pećnica zagreva fluide, odnosno tečnost, pa se tako svaka prazna posuda nakon zagrevanja u mikrotalasnoj pećnici neće ugrejati. Ako se prazna posuda duže zagreva u mikrotalasnoj može doći do blagog zagrevanja.

Kako se sadržaj iz posude zagreva iz razloga što sadrži fluide, toplota će sa sadržaja preći na posudu. Posude koje se lako tope su posude od OPS plastike (koja se najčešće koristi za pakovanje torti i kolača), kao i posude od PET plastike, koja trpi temperaturu do 60°C i koje se najčešće koriste za pakovanje suhomesnatih proizvoda, sireva, salata, kolača i torti, a to su sve prehrambeni proizvodi koje nema potrebe grejati.

Ambalažu za hranu, bilo iz dostave ili iz prodavnice, koju zaista nikada ne treba stavljati u mikrotalasnu jeste ambalaža od stiropora. To su najčešće tacne od stiropora u koje se pakuju šampinjoni, povrće, nezamrznuto i zamrznuto meso, ali i posude od stiropora sa poklopcem namenjene za pakovanje i dostavu gotovih jela, a upravo jedna takva posuda se može videti na ponuđenoj slici.

Posuda-PET-1750

Kada je reč o metalnim predmetima, u neke mikrotalasne pećnice nikako ne treba stavljati metal, dok je u neke ‘pak moguće stavljati, načešće samo određene metale, a to na koji način, kako i da li se metal može koristiti u mikrotalasnoj pećnici proizvođač mikrotalanse je naveo u uputstvu za korišćenje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *